Jednou z povinností každého zaměstnavatele, který zaměstnává pracovníky na plný úvazek, tedy ve standardním plánu 40 hodin týdně, tedy 8 hodin denně, je poskytnout jim pauzu v trvání minimálně půl hodiny. Ta nesmí být dána na začátek ani na konec pracovní doby, do které se koneckonců ani nezapočítává.
Většina lidí ji využívá především k tomu, aby se najedla. Proto bývá obvykle dána kolem poledne, pokud to pracovní náplň umožňuje. Zde však vzniká problém, jak zajistit pro své zaměstnance potřebnou stravu.
Většina firem to nechává na nich. Pracovníci si tak mohou buď přinést jídlo z domova, nebo si jej zajít v průběhu pauzy koupit. To však není vždy možné, zejména ve velkých provozech, které jsou navíc situovány v okrajové části města, kde žádné obchody nenajdeme.
V tomto případě nabízí zaměstnavatelé svým zaměstnancům firemní stravování. To znamená, že smluvně určená firma tam přiveze na danou dobu jídlo. Obvykle je na výběr z několika možností, ačkoliv ten musí zaměstnanci obvykle učinit týden předem, aby kuchaři věděli, která jídla a v jakém množství mají uvařit.
Přesto je jasné, že například firemní stravování Praha má své neocenitelné výhody. I v našem hlavním městě totiž najdeme velké výrobny a továrny, které jsou z pochopitelných důvodů situovány na okraji města. To však zároveň znamená, že zde nenajdeme prakticky žádné obchody či restaurace, a tedy ani místo, kde by si zaměstnanci mohli koupit oběd.
Jistě, mohou si jej přinést z domova, ovšem většina z nich preferuje teplé jídlo. A ačkoliv kuchyňky disponují mikrovlnnou troubou, kde je možné pokrm ohřát, je jasné, že ve velkých továrnách s velkým počtem zaměstnanců by trvalo příliš dlouho, než by si všichni svůj oběd ohřáli.
Proto je jasné, že v tomto případě se jedná o výhodné řešení, zvlášť když jej částečně hradí zaměstnavatel. Přeci jen, s plným břichem se pracuje lépe, ne?